Cum Alegi o Lenjerie de Pat de Calitate? (6 criterii pe care să nu le omiți)

O lenjerie de pat de calitate face diferența între un somn care te umple de energie și unul neodihnitor. Calitatea somnului tău depinde foarte mult de lenjeria de pat pe care o alegi să fie gazda corpului tău pe parcursul nopții.

Nu este suficient să ai o saltea cu caracteristici excelente, cearșafurile sunt cele care îți ating corpul oferindu-ți o senzație plăcută și te ajută să-ți reglezi temperatura corpului în timpul somnului.

Article Header page 001 scaled Articol

Trezirile constante din timpul nopții în care simți că ba ți-e cald, ba ți-e frig, că te înțeapă lenjeria sau că cearșafurile nu respiră și corpul transpiră intens –  toate pot fi evitate dacă alegi o lenjerie de pat de calitate și potrivită pentru nevoile tale și cele ale familiei tale.

Și atunci, care sunt criteriile de care să ții cont atunci când alegi o lenjerie de pat de calitate?

1. Densitatea Țesăturii

Densitatea țesăturii e măsurată ca fiind numărul de fire verticale și orizontale pe cm pătrat sau numărul de fire per inch pătrat de material (Thread Count).

Un număr mare de fibre îți spune că lenjeria de pat va fi mai moale, mai rezistentă și mai mătăsoasă. Însă, atenție, acesta nu este singurul indicator după care să te ghidezi. Calitatea fibrelor este la fel de importantă. O lenjerie poate avea un TC mare, dar dacă țesătura nu este de calitate și nu a fost lucrată atent, atunci lenjeria s-ar putea să nu aibă rezistența și textura promisă de o densitate mare a stofei. 

2. Ce Tip de Material are o Lenjerie de Pat de Calitate?

Lenjeriile de pat se împart în 3 categorii mari: 

  • naturale (bumbac, in, mătase)
  • din materiale sintetice (microfibră, poliester)
  • mix între materiale naturale și sintetice (ex: 70% bumbac + 30% poliester)

Fiecare din aceste tipuri de materiale are avantaje și dezavantaje. Lenjeriile de pat din bumbac 100% respiră bine, ceea ce oferă mai mult confort corpului în timpul somnului. Cele din microfibră, de exemplu, sunt mai călduroase, iar cele ce au un mix de materiale au beneficiul de a nu se șifona cu ușurință, făcând întreținerea lor mai ușoară.

Nu există o alegere bună sau greșită, important e să alegi ce ți potrivește și ce îți va oferi plăcere, confort și relaxare.

3. Modelul de Țesătură

Există mai multe modele de țesături ale stofelor. De exemplu, bumbacul poate avea aspect și proprietăți diferite în funcție de modul în care a fost țesută stofa. 

Lenjeria de pat din Bumbac Jacquard arată diferit decât cea din Bumbac Poplin. Deși ambele sunt din bumbac, densitatea fibrelor și țesătura fiecăreia are câteva particularități. Poți observa mai jos aspectul fiecăreia.

Modul în care a fost țesută stofa influențează rezistența lenjeriei, luciul, cât de moale este la atingere sau cât de ușor se calcă. Nu în zadar lenjeriile de pat Jacquard, Poplin sau cele Dublu Satinate au un preț mai mare. Fiind țesături complexe și calitatea lor este una superioară.

4. Dimensiunea Lenjeriei de Pat

Lenjeria de pat trebuie să se așeze perfect pe patul tău, ca să-ți ofere un confort maxim. 

Cu siguranță ai avut o experiență la un moment dat cu o lenjerie de pat al cărei cearșaf nu era suficient de mare pentru a fi prins sub saltea și aluneca de pe pat în timpul nopții.

Ca acest lucru să nu se întâmple, e nevoie să alegi lenjeria de pat de o dimensiune compatibilă cu patul tău.

Începe prin a măsura salteaua: lățimea, lungimea și grosimea acesteia, pentru a alege un cearșaf de pat ce va acoperi întreaga suprafață cu suficientă stofă pentru a fi prins sub saltea. 

Recomandăm ca cearșaful pentru pilotă să fie cu câțiva cm mai mare decât pilota, pătura sau plapuma ta. Asta îi va oferi suficient spațiu pentru a fi îmbrăcată corespunzător, fără să se adune într-o parte a cearșafului sau să nu acopere toată suprafața, mototolindu-se în final.

Fața de pernă trebuie să fie și ea cu aproximativ 5 cm mai mare decât perna, pentru a intra lejer în fața de pernă. 

Dimensiunea lenjeriei de pat poate afecta calitatea somnului tău dacă nu este aleasă cu grijă. De aceea, fă câteva măsurători înainte de a căuta lenjerie de pat și asigură-te că sunt potrivite pentru patul tău.

5. Întreținerea Lenjeriei de Pat

Ar părea, la prima vedere, că modul în care vei avea grijă de cearșafuri nu este un factor important în selecția lenjeriei de pat. Însă, dacă nu-ți place deloc să calci și nici nu ai resurse de timp suficiente pentru a face asta săptămânal, atunci aspectul întreținerii lenjeriei de pat merită inclus în lista criteriilor de care să ții cont.

Lenjeriile din materiale sintetice, cum e poliesterul sau microfibra, nu se șifonează așa ușor și nu necesită călcare. Sunt și lenjerii precum cele creponate care deja au un aspect încrețit și nu e nevoie să fie călcate.

Microfibra, de exemplu, are o țesătură densă, ceea ce o face foarte rezistentă la rupere și rezistă bine la multiple spălări. În plus se usucă foarte repede. 

Lenjeriile de pat din bumbac 100%, fiind naturale, de regulă se spală și se usucă normal și își păstrează calitatea în timp. Unele cearșafuri chiar devin mai moi după multiple spălări (percale), altele resping apa și nu se pătează cu ușurință (poplin). Spre deosebire de cele din materiale sintetice, lenjeriile de pat din bumbac se șifonează repede și e nevoie să fie călcate. 

O lenjerie de pat de calitate cu siguranță va trece testul timpului, însă depinde și de tine ca să respecți instrucțiunile de îngrijire ale acesteia.

6. Design-ul Lenjeriei de Pat

E important ca lenjeria de pat să fie și plăcută vizual. Dormitorul este locul în care te retragi pentru relaxare, iar imprimeul lenjeriei de pat va crea o anumită atmosferă.

Dacă ai un dormitor crem sau alb, poți opta pentru culori puternice și un design îndrăzneț, pentru că nu vor încărca camera și vor aduce un plus de stil și eleganță.

Pentru un dormitor care deja are culori vibrante, poți alege cearșafuri în culori mai pastelate, ca să nu intre lenjeria de pat în competiție cu piesele de mobilier. 

Pentru spațiile mici se recomandă lenjerii cu printuri mari, pentru a crea senzația de mai mult spațiu, un print mărunt ar putea aglomera dormitorul.

Design-ul lenjeriei de pat îl poți alege și în funcție de anotimp. Iarna, ca să creezi un spirit de sărbătoare, optezi pentru lenjerii cu reni sau fulgi de zăpadă. Primăvara alegi printuri florale. Pentru vară – o idee ar fi să optezi pentru lenjerii albe sau cu print marin, ca să mai aduci din bucuria sezonului cald în casa ta (aici găsești 10 modele de lenjerii de pat pentru vară) Iar toamna, desigur, frunzele și peisajele din natură sunt nelipsite din decorul dormitorului.

Lenjeria de pat reflectă stilul tău și al casei tale și în primul rând trebuie să-ți ofere fericire și plăcere.

Îți recomandăm să ai în gând aceste criterii atunci când cauți o lenjerie de pat pentru tine sau pentru cei dragi. Te vor ajuta să alegi cearșafuri de care te vei putea bucura, care îți vor completa dormitorul și care vor contribui mult la calitatea somnului tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *